Urinewegkanker (plasbuis-urineleider-nierbekken)

Wat is urotheel of urinewegkanker?

De nieren zijn twee boonvormige organen die overtollige en slechte stoffen uit ons lichaam filteren. De urine komt via het nierbekken en de urineleiders in de blaas terecht. En van hieruit loopt de urine via de plasbuis naar buiten. Het slijmvlies van het nierbekken, urineleider, blaas en plasbuis is gelijkaardig en wordt urotheel genoemd. Vanuit dit slijmvlies kunnen tumoren ontstaat en als dit gebeurt dan is dat meestal ter hoogte van de blaas. In een kleine groep van patiënten kan dit ook op de andere plaatsen gebeuren (plasbuis, urineleider of nierbekken). Een kwaadaardig gezwel in de urinewegen wordt ook een overgangscelcarcinoom (TCC of UCC) genoemd, omdat het ontstaat in het overgangsepitheel, het weefsel dat de urinewegen van binnen bekleedt.

Nierbekkenkanker is een zeldzame kanker (hij maakt ongeveer 0,3 procent uit van alle kankers in België). De Stichting Kankerregister registreerde in 2021 in België 239 nieuwe gevallen van nierbekkenkanker, waarvan 134 bij mannen en 105 bij vrouwen. Urineleiderkanker komt ook weinig voor. De Stichting Kankerregister registreerde in 2021 in België 208 nieuwe gevallen van urineleiderkanker. De ziekte komt vaker voor bij mannen (145 diagnoses in 2021) dan bij vrouwen (63 diagnoses in 2021), en vooral bij mensen tussen 65 en 84 jaar.

Wat zijn mogelijke klachten van de kanker en hoe wordt de diagnose gesteld?

Deze tumoren kunnen klachten geven van bloedplassen, flankpijn of plasklachten. In een verder stadium van de ziekte kunnen ook andere klachten ontstaan. 

De diagnose kan soms worden gesteld aan de hand van een urine onderzoek. Meestal wordt ze gesteld met een endoscopisch onderzoek (cystoscopie en/of ureterorenoscopie) met soms afnemen van een biopsie. Er zal steeds een CT scan van de buik gebeuren met intraveneus contrast in laattijdige fase. Na het stellen van de diagnose zal nog een CT van de longen worden gepland voor het opsporen van eventuele uitzaaiingen. 

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden?

De behandeling van urinewegkanker bestaat meestal uit een operatie (endoscopische resectie van binnenuit dan wel een chirurgische verwijdering van het desbetreffende orgaan: plasbuis, (gedeeltelijke) urineleider of nier met urineleider. Soms wordt er voor of na de operatie chemotherapie gegeven (ofwel via de bloedbaan ofwel in de blaas). Wanneer de ziekte in een verder stadium is, zal de oncoloog meestal een chemotherapiekuur ofwel een vorm van immuuntherapie voorstellen. Soms zal hij een deelname aan een klinische studie voorstellen. 

bron: Kom op Tegen Kanker