Incontinentiekliniek
Wat is urine-incontinentie?
Urine-incontinentie wordt gedefinieerd als elk onvrijwillig urineverlies dat een ongemak veroorzaakt.
Er zijn verschillende vormen van urine-incontinentie:
- Stressincontinentie: urineverlies dat optreedt tijdens een inspanning (sporten, hoesten, lachen, niezen, wandelen, verandering van positie). Bij vrouwen komt stressincontinentie frequent voor. Bij mannen daarentegen komt stressincontinentie eerder zeldzaam voor. Meestal ontstaat dit bij mannen na voorgaande operaties aan de urinewegen zoals een operatie voor prostaatkanker (5 tot 10 %) of goedaardige prostaataandoeningen (1%).
- Aandrangincontinentie of "urge-incontinentie": doet zich voor wanneer er een plotse en dringende behoefte ontstaat om te urineren die niet tegen te houden is.
- Gemengde urine-incontinentie: het gecombineerd urineverlies bij een inspanning en aandrang.
Ingrepen voor behandeling incontinentie
- Bij stressincontinentie of gemengde incontinentie bij de vrouw kan uw arts voorstellen om een suburethrale sling (TOT) te plaatsen.
Waarom een suburethrale sling (TOT)?
Wanneer de bekkenbodemrevalidatie is mislukt of als de incontinentie te groot is, is een heelkundige ingreep een van de meest doeltreffende middelen om urineverlies, bijv. tijdens het sporten, op te lossen. Er is momenteel geen medicatie waarvan de doeltreffendheid is bewezen tegen stressurine-incontinentie.
Deze ingreep omvat het plaatsen van een versteviging uit kunststof ter ondersteuning van het plaskanaal bij de vrouw en wordt toegepast bij stressincontinentie of gemengde incontinentie.
De procedure is meestal pijnloos. Zo nodig, kan er pijnstilling, intraveneus of oraal worden toegediend. De ziekenhuisopname bedraagt meestal een paar uur tot 48 uur. De hersteltijd bedraagt gemiddeld twee weken. Deze termijn kan worden aangepast in functie van uw beroep.
- Bij urge-incontinentie kan uw arts, wanneer een behandeling met medicatie onvoldoende resultaat geeft, u voorstellen om botox in de blaas te injecteren.
Waarom een botox infiltratie in de blaaswand?
Patiënten met een overactieve blaas hebben klassiek klachten van te vaak en vooral te dringend plassen. Soms is er al verlies van urine vooraleer men het toilet kan bereiken. In dat geval spreekt men van Urge-incontinentie.
Doorgaans wordt dit aanvankelijk behandeld met medicatie. Wanneer het resultaat echter onvoldoende is of de bijwerkingen te uitgesproken, kan men opteren om botox in de blaas te injecteren.
- Bij een ernstige vorm van stressincontinentie bij vrouwen kan uw arts u voorstellen om een artificiële urinaire sfincter te plaatsen.
Waarom een urinaire sfincter plaatsen?
Een artificiële urinaire sfincter wordt voorgesteld als er sprake is van een ernstige vorm van stressincontinentie. Deze behandeling kan het urineverlies in de meeste gevallen beperken zodat de patiënt slechts 0 tot 1 inlegverbandje per 24 uur nodig heeft.
Ernstige incontinentie is een aandoening die de levenskwaliteit ernstig vermindert. Een heelkundige ingreep onder de vorm van een artificiële urinaire sfincter is momenteel het enige doeltreffende middel om dergelijk urineverlies op te lossen. Er bestaan vandaag geen geneesmiddelen waarvan de doeltreffendheid tegen ernstige stressincontinentie is bewezen. Andere operaties als behandeling van stressincontinentie (vaak "ophanging" of "bandje" of "sling" operaties genoemd) zijn niet doeltreffend bij ernstige vormen van stressincontinentie. Andere manieren om met ernstige urine-incontinentie om te gaan, bestaan uit verschillende opvangsystemen zoals absorberende verbanden of pamperbroekjes. Bij mannen kan in sommige gevallen gebruik worden gemaakt van condoomkatheters of een penisklem.
- Bij een stressincontinentie bij mannen kan uw arts u voorstellen om een male sling (beperkt urineverlies) of een artificiële urinaire sfincter (ernstig urinverlies of voorgaande bestraling) te plaatsen